Projekt – att sy en tipi

Jag har sedan urkult 2009 och övernattning i min vän Jon fars tipi viljat sy en egen tipi. Nu när jag flyttade till Skattungbyn så tog jag tillfället i akt. Det finns mycket kunskap häromkring om tipitillverkning både hos gammelkursare och i syteknik då min kursledare har varit segelmakare.

Jag började med att låna en uppsats om tipitillverkning från sjöviks folkhögskola av en gammelkursare och boken ”the Indian Tipi” från kursens bibliotek.
Jag studerade noga olika ritningar för att få mig en klar bild i hur de ska tillverkas, och där efter började jag räkna på hur stor den skulle bli.
Jag tog i beaktande pris, utrymme och transportvänlighet. Den får inte bli för dyr, ej heller för liten men ska fortfarande vara transportabel och lätthanterlig för 2 personer.

Jag hörde av mig till sjöviks folkhögskola efter tips om tipityg för att höra om de har något tyg på lager. Det blev jackpot, de hade just fått hem ett parti från tyskland.
Tjock bomullsväv med densitet 400-450 g/kvm och 150 cm i bredd (det visade sig senare att det var 36″ så jag kunde gott gjort tipin lite större genom att lägga på några meter) för 125 kr metern. Det blev i alla fall en tipi på 4.2 meter i radie och det baserade jag på 150 cm(-10 cm för sömmån) x 3 = 420 cm.
Det gick åt sammanlagt 26 meter tyg till priset av 3250 kr.
Fick skjuts till sjöviks folkhögskola en vecka senare av en fin klasskamrat som hade ärende till hedmora för att hämta en vedspis till sig flickvän (som också var med på resan, hon ska förövrigt sy en yurta) så transporten löste sig extremt smärtfritt.
Väl där så träffade vi Bosse som jag haft kontakt med innan och vi fick smaka på nykokt björksirap, de skattade sav och kokade för fullt och det smakade gudomligt.
Nu skattar jag själv sav och väntar med spänning på att få börja koka.

Jag och en annan kursvän som redan har en tipi men saknar störar begav oss under veckan därpå till skogs för att jaga rätt på de tipistörar vi var i behov av. Vi tog ung tätvuxen gran fem, till sex meter långa.
Hade sen tidigare köpt tjugoen granar av en markägare här i byn så det vara bara till att börja hugga (egentligen så sågade vi haha) när vi fann dem. Nu har vi barkat dem och satt upp dem i formation och låtit de stå och torka i ca en och en halv vecka.

Tipistörar på torkning
Tipistörar på torkning

Nu till själva sömnaden av tipin, jag har tänkt mig fållsöm baserat på tre raksömmar för att foga ihop duken, fästhål och annat ska vi sy på min kursledares maskin. För att vara extra projektig har jag gett mig på en gammal eldriven singersymaskin som jag inte blir riktigt klok på. Tråden bara trasslar sig och den enda experten (lär finnas flera) jag vet här omkring är iväg till BB för att föda sitt första barn. Respekt! Har kollat runt lite på internet men har inte hittat hur jag ska spänna tråden och ställa in allt för den ska sy det tyg jag vill, vet inte ens om jag har rätt spole till undertråden. Den verkar nämligen lite suspekt. Har skymtat en del youtubeklipp om threading och bobbin så det ska jag ta och spana vidare på.

Singer okänd modell
Denna best har jag tänkt att övermanna framöver

Kommande inlägg kommer att vara mera informativa till sin natur och inte innehålla så mycket flödande text. Det blir nog bäst så både för de som vill söka information och för mig som gärna babblar på om ditten och datten. Det är ju liksom ingen barbieblogg jag försöker att upprätthålla 😉

Peace Richard

Annonser

5 kommentarer

 1. amenemhet said,

  2010/05/05 den 20:25

  Nu har jag löst problemen med symaskinen och den syr utav bara den men jag är för trött för att börja idag.
  Det blir till att gå hem och sätta sig vid elden och koka björksirap, inte fy skam det heller 🙂 puss

 2. niklas wikström said,

  2010/05/10 den 18:09

  Oerhört schysst!

  Hängde en del med lite Sjöviksfolk förut… Robert.. han är numer nån naturguide i Norge… Sen nån Öst tysk snubbe och en dansk… dom sambodde i hop i ett hus i närheten… (tror tysken va ”kärnkrafts tekniker och dansken va nån karate kille?? glömt deras namn tyvärr) (tänkte att dom säkert är kvar därnere i krokarna) Jahapp seriöst projekt du kör!! Och blogg… Ville väl inget särskilt mer, än att visa att jag va här typ…

  Shanti

 3. amenemhet said,

  2010/05/10 den 20:15

  tackar för peppen niklas. Ja det var på Sjövik jag var och hämtade mitt tyg. Tydligen så är det en gammelkursare där som skickar hem tyg till dem från tyskland. kanske kärnkraftsteknikern? det bygger iaf riktigt fina hus där på sjövik och det var där jag lärde mig att koka björksirap 🙂 peace

  • niklas wikström said,

   2010/05/11 den 06:53

   hahaha du vet de där tre grabbarna var för sköna… (detta va väl lite innan miljötänket va officiellt sas) Jo.. jag kommer dit och då har dom ett problem… det ska till att bli vinter och deras problem va att de hade BÅDE ved och sjukt bra dunsovsäckar (som dom gjort själva) så de va husmöte och dom kom överens om att sälja veden! hahaha… Sen tillverkade dom allt själva! Alltså ALLT! kajaker (indiansk teknik med textilier och nåt vax??) tält, all hiking utrustning osv.. men vänta…hahaha… när jag säger allt menar jag allt… behövde dom en såg för att göra nåt, gjorde dom först sågen liksom! hahaha… sjukt coola!

   Nu kom namnen.. Tysken hette Andy dansken Pier och robban då förstås… Jag har Robban på fb… tror ni skulle kunna ha ett coolt utbyte av varann!!?? säg till bara så förmedlar jag!

   ok ser att du säger att jag peppar dig!? Coolt! För du peppar mig HÅRT också!! så utan att det va ”meningen” 😉 har vi tydligen en ”win-win” situation här… I Like!

   peace.. /N

 4. niklas wikström said,

  2010/05/11 den 07:00

  Nu är jag här igen… Ok.. jag får ”notifications” även på mina egna inlägg alltså!? De e ok… nu vet jag det… och du med..

  Shanti /N


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: